Röda blommor

Röda blommor i trädgården.

Här listar vi våra 7 favoriter när det kommer till röda blommor! Detta är enligt oss de vackraste röda blommorna du kan hitta! Utöver sin skönhet är en gemensam nämnare att de alla är mycket populära inslag i blombuketter, blomsterkransar och andra blomsterarrangemang!

Röda Amaryllis

Röda Amaryllis i vas.
Röda Amaryllis i vas.
Röda Amaryllis i trädgården.
Röda Amaryllis i trädgården.

Snabbinfo

 • Symboliserar styrka, beslutsamhet och framgång!
 • Har stora, trumpetformade blommor med sammetstäckta röda kronblad.
 • Mycket populär julblomma i Sverige som finns i flera nyanser av rött.
 • Fungerar lika bra som en hel bukett eller som fokuspunkter i ett större blomsterarrangemang med andra blommor.

Ursprung och historia

Amaryllisblomman kom till Europa under 1700-talet, men har fått sitt namn från den grekiska mytologin. Enligt denna sägen var Amaryllis hopplöst kär i den långe och ståtlige herden Alteo. Tyvärr gav inte Alteo henne någon uppmärksamhet. Men Amaryllis som var störtkär, vägrade att ge upp. Så efter att ha rådgjort med oraklet i Delfi, bestämde hon sig för att genomborra sitt bröst med en pil för att få Alteos uppmärksamhet. Planen gick i lås och äntligen besvarade Alteo hennes kärlek. På marken där blodet från hennes bröst fallit, började röda blommor så småningom växa. Alteo älskade de vackra blommorna och valde att namnge dem efter sin nya kärlek, Amaryllis!

Rolig info

Visste du att Amaryllisblommor historiskt sett har varit förbjudna i vissa delar av Europa eftersom de ansågs vara sexuellt provocerande! Man trodde att de stora, livfulla blommorna kunde orsaka lustfyllda tankar och få människor att agera på ”omoraliska sätt”! 😅


Röda Gerbera

Röda Gerbera i vas.
Röda Gerbera i vas.
Röda Gerbera i trädgården.
Röda Gerbera i trädgården.

Snabbinfo

 • Symboliserar energi, passion och glädje!
 • Har stora, tusenskönaliknande blommor med livfulla röda kronblad.
 • Finns i flera nyanser av rött och är ett populärt inslag i blomsterarrangemang där man vill addera lite färg!
 • Kännetecknas av sin långa hållbarhet i vas, vilket gör dem perfekta för buketter.

Ursprung och historia

Gerberor har sitt ursprung i Sydafrika och Namibia. De kallades ursprungligen “Transvaal daisies” efter regionen Transvaal i Sydafrika. Namnet “Gerbera” är en hyllning till den tyske botanisten Traugott Gerber. På 1800-talet spreds de till andra delar av världen och har sedan dess blivit populära för sina färgglada och livliga blommor.

Rolig info

Visste du att Gerbera daisies kan förbättra luftkvaliteten genom att absorbera vissa kemikalier!? Denna blomma anses därför vara en luftrenare! Bra att ha till hands om du skulle släppa en fis någon gång! 🤣


Röda Nejlikor

Röda Nejlikor i vas.
Röda Nejlikor i vas.
Röda Nejlikor i trädgården.
Röda Nejlikor i trädgården.

Snabbinfo

 • Symboliserar kärlek, beundran och fascination.
 • Är långlivade och har en söt doft.
 • Har ett skrynkligt utseende som är uppskattat av florister för att ger textur till blomsterarrangemang.
 • Finns i flera nyanser av rött!
 • Populär blomma att ge bort på Mors dag, födelsedagar och andra speciella tillfällen.

Ursprung och historia

Röda Nejlikor har funnits och uppskattats i många kulturer värden över, långt före vår tidräkning började för ca 2 000 år sedan. Redan i antikens Grekland och Rom odlades Nejlikor och hade ett centralt symboliskt värde. Vid denna tidpunkt användes Nejlikor ofta i konst och inredning.

Det vetenskapliga namnet för Nejlikor, “Dianthus”, kan översättas till “kärlekens blomma” eller “gudarnas blomma” och påvisar den höga status som Nejlikor hade på den här tiden.

Rolig info

Visste du att Nejlikor kan producera gnistor om de utsätts för en elektrisk laddning!

Bonusinfo: Röda Nejlikor är både Spaniens och Monacos officiella landsblomma.


Röda Pioner

Röda Pioner i vas.
Röda Pioner i vas.
Röda Pioner i trädgården.
Röda Pioner i trädgården.

Snabbinfo

 • Symboliserar kärlek, romantik och välstånd!
 • Har stora, fluffiga blommor med lager av delikata kronblad.
 • Populära till bröllop och speciella tillfällen.
 • Doftar underbart och finns i flera nyanser av rött.

Ursprung och historia

Pioner har en lång historia som går tillbaka till över 2 000 år i Kina. De är mycket uppskattade i kinesisk kultur och har symbolisk betydelse för lycka, hälsa och rikedom. Pioner odlades först i antikens Kina och spreds sedan till Japan och resten av världen.

Pioner tros härstamma från Kina, där de har odlats i över 4000 år. I det antika Kina var pioner vördade för sin skönhet och ansågs vara symboler för rikedom och ära. De användes också medicinskt, då man trodde att de kunde bota en mängd olika åkommor, inklusive huvudvärk och astma.

Så småningom tog sig Pionerna till Japan, där de kom att bli populära inslag i både trädgårdar och blomsterarrangemang.

Det var inte förrän på 1600-talet som Pionerna nådde Europa då rika handelsmän tog med sig dem på sina handelsfartyg från utforskningsresor i Asien. Pionerna blev snabbt populära bland europeiska kungligheter och adel, som uppskattade deras skönhet och symboliska betydelser. I Frankrike blev Pioner kända som “blommornas drottning” och fanns ofta med i kungliga trädgårdar. Även i England blev de populära där de utöver sin skönhet, uppskattades för sin förmåga att kunna växa i det svala och fuktiga klimatet.

Rolig info

Visste du att Pioner kan bli oerhört gamla? Det har rapporterats om Pioner som blommat i över 100 år i vissa trädgårdar! Det är inte fy skam det!


Röda rosor

Röda rosor i vas.
Röda rosor i vas.
Röda rosor i trädgården.
Röda rosor i trädgården.

Snabbinfo

 • Symboliserar kärlek, passion och skönhet och är starkt förknippat med romantik!
 • Finns i flera olika nyanser av rött. Från riktig djup mörkrött till mer lysande rött.
 • Är klassiska och tidlösa, vilket gör att de passar vid en mängd olika tillfällen.
 • Kan förmedla olika betydelser beroende på antalet Rosor i en bukett. Tre Rosor betyder exempelvis ”Jag älskar dig”.
 • Röda Rosor är de mest populära blommorna att skicka till någon på alla hjärtans dag.
 • Världens överlägset största producent av Rosor är Nederländerna.

Ursprung och historia

Rosor har odlats i över 5 000 år och anses vara en av­­ de äldsta blommorna som odlas av människor. Var mycket populära i antikens Grekland och Rom, och har sedan dess blivit symboler för kärlek och skönhet i olika kulturer och länder världen över.

Rolig info

Det sägs att världens största Ros som någonsin har mätts, hade en diameter på hela 84 centimeter! Wow! Tänk att skicka en så stor Ros till någon du tycker om 😀. Rekordrosen var rosa i färgen och hittades i Kalifornien, USA.

Röda Tulpaner

Röda Tulpaner i vas.
Röda Tulpaner i vas.
Röda Tulpaner i trädgården.
Röda Tulpaner i trädgården.

Snabbinfo

 • Symboliserar kärlek, djup passion och elegans.
 • Finns i olika nyanser av rött, från intensivt vinrött till livligt körsbärsrött.
 • Besitter en alldeles unik förmåga att fortsätta växa även efter att de har klippts!
 • Förknippas ofta och med vår och sommar i Sverige och blommar naturligt i maj och juni här. Är därmed ett populärt val för säsongsbetonade blomsterarrangemang på sommarhalvåret!

Ursprung och historia

Tulpaner har sitt ursprung i Mellanöstern och kom till Europa via Osmanska riket i Turkiet under 1500-talet, där de var mycket populära. Med tiden letade de sig vidare och nådde Nederländerna tidigt under första halvan av 1600-talet. Strax efter år 1630 inleddes något som i våra historieböcker senare kom att kallas för Tulpanmanin i Nederländerna.

Denna period är känd för att vara den första ekonomiska bubblan som dokumenterats. Folk började spekulera hejvilt och kort innan bubblan sprack kunde en tulpanlök vara värd lika mycket som en hel herrgård! I februari år 1637 brast bubblan och väldigt många nederländare som satsat pengar förlorade allt.

Rolig info

Tulpaner kan växa upp till 2,5 cm efter att de har plockats, vilket gör dem till en ”levande” bukett!


Röda Vallmo

Röda Vallmo i vas.
Röda Vallmo i vas.
Röda Vallmo i trädgården.
Röda Vallmo i trädgården.

Snabbinfo

 • Symboliserar skönhet och tröst!
 • Har delikata, papperslika kronblad som ger en elegant touch till blomsterarrangemang.
 • Populär sommarblomma som blommar under juli och augusti i Sverige.
 • Förvånansvärt lätta att odla då de inte behöver mycket vatten och trivs i en mängd olika klimat.

Ursprung och historia

Några av de tidigaste tecknen på användning av röda Vallmo har hittats i grottmålningar i Spanien som daterats till att vara över 20 000 år gamla! Målningarna tyder på att röda Vallmoblommor har använts i ritualer och ceremonier av forntida folk. Med tiden spred sig denna blomma från Europa till både Asien och Afrika och introducerades så småningom i Amerika av europeiska bosättare.

Röda Vallmo har i många kulturer världen över varit en central ingrediens i naturmedicin och använts för att behandla diverse olika åkommor.

I den antika grekiska och romerska mytologin förknippas röda vallmoblommor med sömnens och drömmarnas gudinna, Hypnos. Den röda Vallmon ansågs vara helig för Hypnos, och det var inte ovanligt att folk odlade dem nära sina sängar som ett sätt att uppmuntra till en lugn sömn.

I andra kulturer har röda Vallmo använts som symbol för fertilitet, rikedom och återfödelse!

Rolig info

Röda Vallmo är Albaniens officiella landsblomma!

Bonusinfo: I vissa länder anses sniffande av röda Vallmoblommor ge upphov till trötthet. Tänk på det nästa gång du har svårt att sova på planet! Då hade det varit gött att ha lite vallmofrön i fickan! 🤣

Skribent

Elin Johansson
Stort intresse för blommor, inredning och entreprenörskap. Skolad sedan barnsben på lantstället av mormor som var trädgårdsmästare till yrket, men tycker mig ändå inte ha fått gröna fingrar ännu! Älskar att skriva och prova nya saker. Är en sucker för riktigt bra kaffe! Född och uppvuxen i Uppsala men bor numera i Stockholm. Skriver och ansvarar för alla texter och bilder här på BästBlombud.se.