Lila blommor

Lila blommor i trädgården.

I denna lista hittar du i vårt tycke, värdens 7 vackraste lila blommor! Med sin bländande skönhet och vackra lyster, är de alla väldigt populära i blombuketter och kransar världen över!

Allium

Allium i vas.
Allium i vas.
Allium i trädgården.
Allium i trädgården.

Snabbinfo

 • Mycket vacker bollformad blomma som drar till sig uppmärksamhet i blombuketter!
 • Väldigt populär bland pollinerare som bin och fjärilar.
 • De två vanligaste lila sorterna är ”Allium Giganteum” och ”Allium Purple Sensation”.
 • Vissa typer av Alliumblommor är ätbara!

Ursprung och historia

Allium giganteus härstammar främst från områden i Afghanistan, Iran, Tajikistan, Turkiet, Turkmenistan och Uzbekistan. Till Europa kom den först på 1700-talet när utforskare och botanister förde med sig den hem från sina upptäcktsresor.

Allium Purple Sensation är faktiskt en väldigt ung blomma som skapades först på 1960-talet av en man i Nederländerna vid namn Jan Verschoor. Vid denna tid var främst vita och gula Alliumblommor vanligast. Genom att korsbefrukta två andra sorter, Allium christophii och Allium hollandicum, lyckades han skapa en helt ny blomma!

Rolig info

Visste du att en Allium giganteus kan bli upp till 50 år gammal?! Vanligtvis lever de flesta blommor bara en säsong eller två, men Allium giganteus kan överleva de flesta trädgårdsmästare!


Lila Anemon

Lila Anemon i vas.
Lila Anemon i vas.
Lila Anemon i trädgården.
Lila Anemon i trädgården.

Snabbinfo

 • Anemoner är bland de första att blomma i trädgården på våren när snön smälter och ger en tidig och välkommen touch av färg efter vintern.
 • Lila anemoner finns i olika nyanser, från djup violett till lavendel.
 • Viktiga för tidiga och hungriga pollinatörer såsom bin och humlor som vaknat ur sin långa vinterdvala.

Ursprung och historia

Anemoner har sitt ursprung i medelhavsregionen. Främst i länderna Grekland, Spanien, Italien och Turkiet. Med tiden har den lyckats sprida sig vidare till vissa delar av Nordamerika och Australien. Det är en tålig blomma som tål en mängd olika klimat- och markförhållanden, men som trivs bäst på soliga väldränerade platser.

Enligt grekisk mytologi skapades den lila Anemonen från kärleksguden Afrodites tårar och hennes älskare Adonis blod. Enligt legenden var Afrodite och Adonis djupt förälskade. Men plötsligt en dag dödades Adonis av ett vildsvin när han var ute på jakt. När den sörjande Afrodites tårar blandades med Adonis blod, föddes den lila anemonblomman ur denna blandning.

Rolig info

Visste du att den lila anemonblomman har använts inom naturmedicin i århundranden? På medeltiden brukade munkar riva upp dess rötter för att behandla ögoninflammation. Skönt att vi har modernare medicin nu va?! 😅


Lila Flox

Lila Flox i vas.
Lila Flox i vas.
Lila Flox i trädgården.
Lila Flox i trädgården.

Snabbinfo

 • Vackra och kända för sina levande färger med förmåga att locka till sig fjärilar och andra pollinatörer.
 • Finns i flera nyanser från ljus lavendel till djupviolett.
 • Populära i blombuketter och i trädgårdar med lantlig stil.
 • Luktar gått och används ofta som ingrediens i parfymer.

Ursprung och historia

Den lila floxblomman härstammar från Nordamerika och har odlats i flera århundranden. Indianerna är kända för att ha använt den i medicinska syften. Allt från hudrodnader och halsont till feber troddes den kunna bota. Vissa stammar använde den även som lugnande medel vid vissa ritualer och ceremonier.

Under 1800-talet kom den lila floxen till Europa. Även här användes den i naturmedicin för att behandla inflammationer och andningsproblem. I vissa delar trodde man även att den kunde bota alkoholproblem!

Även om den lila floxblomman blev populär inom medicin i Europa, var det främst som just vacker blomma den blev mest populär. Under den viktorianska eran var den ett vanligt inslag i både trädgårdar, blombuketter och andra större blomsterarrangemang!

Rolig info

Det sägs att lila floxblommor ska ha använts i kärleksbrygder under medeltiden! De trodde att den söta doften och den livfulla färgen skulle få den som drack drycken att ögonblickligen bli kär. Kan vara bra att veta om du någon gång skulle gå på en tinderdejt som går lite knackigt! Se bara till att ha lite kärleksbrygd med dig i fickan så ska det nog gå bra! 🤣


Lila Klematis

Lila Klematis i vas.
Lila Klematis i vas.
Lila Klematis i trädgården.
Lila Klematis i trädgården.

Snabbinfo

 • Symboliserar kärlek och intelligens! Dess blommor kan också representera djup passion och överväldigande charm, vilket gör dem till populära blommor i buketter och blomarrangemang.
 • Lila Klematis kommer i olika nyanser av lila. Från ljuslila till djupviolett och intensivt purpur.
 • Klematisblommor kan vara giftiga att äta och ska speciellt hållas borta från nyfikna husdjur som kan får för sig att ta en tugga.
 • Vissa sorter av Klematisrankor kan bli imponerande höga och växa upp till hela 6 meter!

Ursprung och historia

Lila Klematis har sitt ursprung i Kina men kom till Europa under 1800-talet. I Kina odlades blomman främst för sina medicinska egenskaper, men i Europa blev den snabbt populär för sin skönhet och vackra färg.

Namnet Klematis kommer precis som för så många andra blommor, från den grekiska mytologin. Enligt historien fanns det en vacker nymf vid namn Klematis som var kär i en herde som hette Hyacinthus. Tyvärr dödades Hyacinthus av guden Apollo vilket ledde till att Klematis blev så hjärtekrossad att hon förvandlades till en vinstock och klättrade upp i ett träd för att vara nära solen, som representerade Apollo. För att hedra Klematis, döptes blomman efter henne.

Rolig info

Denna blomma kan leva i över 100 år! Detta motsvarar samma tid som det skulle ta att bygga ett torn av papper, lika högt som Mount Everest, om du la ner ett nytt papper på det förra varje sekund. Eller, kanske inte förresten! 😅


Lila Orkidéer

Lila Orkidéer i vas.
Lila Orkidéer i vas.
Lila Orkidéer i trädgården.
Lila Orkidéer i trädgården.

Snabbinfo

 • Symboliserar kunglighet, värdighet, respekt och elegans!
 • Lila orkidéer har ofta invecklade mönster och unika kronbladsformer, vilket ger dem sin unika skönhet.
 • Finns i olika nyanser av lila. Från ljuslila till intensiv mörklila.

Ursprung och historia

Lila orkidéer har en lång och fascinerande historia. Den tidigast kända användningen går tillbaka till det antika Kina, där de användes i traditionell medicin. Kineserna trodde att orkidéer hade kraften att bota en lång rad åkommor såsom exempelvis huvudvärk och magont.

Orkidéer var också mycket populära i det antika Grekland där de ansågs symbolisera skönhet och kärlek. Just den lila orkidén förknippades med kungligheter och användes ofta i konst och litteratur för att representera adel och makt.

Rolig info

Visste du att vissa Orkidéodlare ibland spelar musik för sina blommor?! De tror att orkidéerna växer sig starkare och större om de får lyssna på klassisk musik. Tanken är att vibrationerna från musiken ska stimulera blommans celler och därmed leda till snabbare tillväxt. Men, man blir ju ändå lite fundersam. Hur vet de att Orkidéerna inte vill lyssna på pop eller hiphop istället? 🤣


Lila Prästkrage

Lila Prästkrage i vas.
Lila Prästkrage i vas.
Lila Prästkrage i trädgården.
Lila Prästkrage i trädgården.

Snabbinfo

 • Symboliserar ödmjukhet, skönhet, renhet och ungdom.
 • Får sin lila färg från samma pigment som blåbär och vindruvor.
 • Härlig sommarblomma som blommar i juni och juli.
 • Känd som ”älskar, älskar-inte”-blomman.

Ursprung och historia

Den lila prästkragen är faktiskt en vildblomma, med ursprung i Nordamerika. Bland indianerna var den populär både som föda och som ingrediens i diverse mediciner.

Det var först på 1800-talet som blommorna tog sig till Europa. Via återvändande europeiska bosättare som provat lyckan på andra sidan atlanten, tog sig den lila Prästkragen till den europeiska kontinenten. Bosättarna hade nyfiket sett hur indianerna använde blommorna och tyckte att de kunde göra nytta även på hemmafront. Den lila Prästkragen blev snabbt populär och började odlas i trädgårdar runt om i Europa. Under den viktorianska eran i England var blomman ett vanligt och populärt inslag i blombuketter och andra blomarrangemang.

Rolig info

Visste du att du att lila Prästkragar ändar färg precis som människor i sol? Om de utsätts för mycket sol blir de mörklila, men om de hålls inne, blir de ljuslila. Tänk att vi är så nära besläktade med prästkragar! 😄


Lila Tulpaner

Lila Tulpaner i vas.
Lila Tulpaner i vas.
Lila Tulpaner i trädgården.
Lila Tulpaner i trädgården.

Snabbinfo

 • Symboliserar vår, pånyttfödelse och nystart. Associeras ofta också med kungligheter, adel och rikedom.
 • Den lila tulpanen är den mest exotiska och sällsynta av alla tulpansorter.
 • Färgen är ett resultat av en genetisk mutation som inträffade för flera hundra år sedan.
 • Är med sin distinkta skönhet mycket populär i blombuketter och blomsterarrangemang världen över.

Ursprung och historia

Tulpaner härstammar från mellanöstern, närmare bestämt Iran. Någon gång under 1000-talet tror man att de första tulpanerna började odlas.

Först på 1500-talet började tulpaner bli populära i Europa. Speciellt den mest sällsynta tulpanen, den lila, var mycket uppskattad. I början av år 1634 skapades en hysteri kring tulpaner i Nederländerna. Av någon oförklarlig anledning började priserna på tulpanlökar att stiga i värde. Folk såg detta som ett sätt att tjäna enkla pengar och började spekulera i att priserna skulle fortsätta att stiga. Fler fick nys om tulpanlökarna och hakade på. Det stora intresset för tulpanlökar gjorde att priset fortsatte att drivas upp till nivåer som tidigare och efteråt varit helt otänkbara. På sin topp, var en tulpanlök värd lika mycket som ett helt hus! Men som med alla bubblor, spricker de till slut. I februari år 1637 kraschade marknaden för tulpanlökar helt och många som hade satsat allt de ägde blev helt ruinerade. Tulpanmanin, som denna epok kom att kallas senare i historieböckerna, anses vara den första dokumenterade finanskraschen någonsin!

Rolig info

Precis innan kraschen såldes vissa typer av tulpanlökar för summor som motsvarade 10 årslöner för en skicklig hantverkare på den tiden! I dagens pengavärde motsvarar detta minst 4-5 miljoner kr! Skulle du kunna tänka dig att betala så mycket för en tulpan? 😄

Skribent

Elin Johansson
Stort intresse för blommor, inredning och entreprenörskap. Skolad sedan barnsben på lantstället av mormor som var trädgårdsmästare till yrket, men tycker mig ändå inte ha fått gröna fingrar ännu! Älskar att skriva och prova nya saker. Är en sucker för riktigt bra kaffe! Född och uppvuxen i Uppsala men bor numera i Stockholm. Skriver och ansvarar för alla texter och bilder här på BästBlombud.se.